Lajoskomáromi Sertéstenyésztő Kft.

Jelentős fejlesztés Lajoskomáromban

A sertéstenyésztési tevékenység fejlesztése érdekében a társaság életében meghatározónak számító beruházás megvalósítására került sor lajoskomáromi állattartó telepükön. A sertéstelepen két istálló épült lagúnás rendszerrel.

A vemhesítő 1.150,56 m² (27,2 m x 42,30 m) és csoportos kocaszállás 2.239,92 m² (27,2 m x 82,35 m) egy alapterületű épületben található, melyben kialakításra került a kocaszállás, itt egy teremben található az összes férőhely, amiből 50 db csoportos kocasüldő férőhely 4 db kutricában elhelyezve, 39 db csoportos kocaférőhely kosaras állásokkal 2 db kutricában kialakítva, 651 db csoportos kocaférőhely önnyitható etetőállomással 16 db kutricában elrendezve.

Továbbá a létesítmény másik felében található még a 348 vemhesítő férőhelyes, 104 kocasüldő férőhellyel és 6 kanállással kialakított vemhesítő istállórész, illetve ott vannak még a kiszolgáló helyiségek is. A második létesítmény a malacnevelő 3.244,25 m² (92,69 m x 35 m) és fiaztató épülete 2.273,95 m² (64,97 m x 35 m) területen fekszik, két fő részre osztható, egyik a 9 x 736 férőhelyes malacnevelde, a másik fele pedig a 6 teremből álló 294 kutricás fiaztató, amiben termenként 49 fiaztató kutrica van, ebből 3 db malacnevelőként működik, 46 db pedig fiaztató kocaférőhely. Továbbá ebben az istállóban is a kiegészítő helyiségeken felül létesítettek még egy szociális épületrészt is.

Az istállókba beszerelt tartástechnológia elemei Big Dutchmann és JYGA rendszerekből tevődnek össze. A legmodernebb technológiák segítségével lehetőség nyílik a legszigorúbb állatjóléti előírásoknak is megfelelni. Bevezetésre került a precíziós technológiával a fülcsipes azonosítás, egyedi takarmányozás térfogatadaglóval a napi takarmányadag állatonként beállítható, kutricánként vezérelhető tejitatás a malacoknak, számítógép vezérelt termenkénti szellőzés, fűtés, világítás, párásítás-hűtés, gázkazán indítás, tejpor bekeverés.

A két új épület többfázisú takarmányellátása 13 db különböző méretű takarmánysilóval lett megoldva.

Az istálló tetején telepítésre kerül 308 db 540 W-os napelem panel, ami DC oldali teljesítményt figyelembe 166,32 kWp-es lesz. A visszwatt-védelemmel ellátott napelemes kiserőmű termelésbe állításával a teljes telep éves energiafogyasztásának várhatóan több mint 30%-a kiváltható lesz.

Az „új teleprész” vagyonvédelmi és járványvédelmi szempontokat figyelembe véve egy külső kerítés 610 m, valamint egy belső kerítés 476,5 m, összesen 1086,5 m hosszú kerítésrendszerrel kerül lehatárolásra.

Az új épületek körül a takarmányszállító teherautók közlekedéséhez 3.256,06 m² beton út- és térburkolat építésére volt szükség, emellett kavicsozott parkolók is létesültek.

A jelentős mértékű épületbővítmény kapcsán növelni kellett az oltóvízkészletüket is egy föld alatt elhelyezett 120 m³ térfogatú tűzi víztározó kialakításával.

A megnövekedett volumen eredményeként a keletkező hígtrágya elszállításához és termőföldbe történő kijuttatásához vásároltak egy 25 m³-es FLIEGL VFW tartálykocsit, ami 3 méteres Güllegrubber GUG injektálóval van felszerelve.

A telepen belüli anyagmozgatási feladatok ellátásához üzembe helyezésre került egy MANITOU MLT 737 teleszkópos rakodógép.

Az istállón belüli tisztítási-fertőtlenítési feladatok hatékony ellátásához beszerzésre került 4 db Kärcher melegvizes magasnyomású mosó.

A telep „régi részén” található 3 istállóban energiahatékonysági szempontból világítás korszerűsítés lett végrehajtva korszerű, energiatakarékos LED lámpatestek beszerelésével.

A pályázat nem támogatta az istállón kívüli trágyakezelést, ezért önerőből kellett létesíteni még egy 6000 m³ kapacitású elemes vasbeton hígtrágya tárolót is. 2023 decemberében 750 db DanBred tenyészállat érkezik a telepre. Cél az 1000-1100 kocalétszám kialakítása, a 16 választott malaclétszámmal évente megközelítőleg 38-40000 db, 30-35 kg-os hízó alapanyag értékesítése valósuljon meg.

További sikereink

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Mi figyelünk Ön helyett!

Nem szeretne lemaradni a pályázatokról?
Iratkozzon fel hírlevelünkre és mi azonnal értesítjük amint az Ön igényeinek megfelelő pályázat kerül kiírásra!

Hírlevél felirakozás